Jag vill ha gratis mens

Jag tänker på min fina brorsdotter som bara är några månader gammal, så oskyldig och gullig. Nu är hon en söt bebis men snart kommer hon att bli en ung vuxen och så småningom en världsvan kvinna. Hon kommer att leva ett helt annorlunda liv än mig då hon fötts in i samma samhälle men med helt andra förutsättningar än mig som råkar vara man.

Jag satt och tänkte på en grej imorse. Varför betalar kvinnor för mensskydd egentligen? Tamponger, bindor och allt vad det heter. En menscykel är fullständigt naturlig och något de flesta kvinnor har, så mensskydd borde vara subventionerat av staten. Det vill säga gratis för invånarna som det berör. Mens är inte självvalt, det är någonting som är helt naturligt. De flesta kvinnor föds med en menscykel som sker i deras kropp vare sig de ”vill det” eller inte. På ett sätt är det någonting vackert och i förlängningen kan man säga att vi på ett eller annat sätt behöver mens för att skaffa barn, för att föra vårt arv vidare och fostra en ny generation unga vuxna. Alla vi som går i ett par skor har mens och kvinnan att tacka för våra liv. Men kvinnan får inget tack, utan måste betala pengar för att kunna leva ett vanligt liv under de dagar hon menstruerar. Som om det inte vore nog så blir hon dessutom bespottad. Tänk efter själva, ”Har du mens eller?” är ett vanligt uttryck och det används inte som något positivt direkt. Mens har blivit skamligt.

…Och till de män som liknar mensskydd vid rakhyvlar, en liknelse som egentligen är helt bortom min förståelse. Det är inte jämförbart. Fan heller. En kvinna måste köpa mensskydd för att inte gå omkring med blodfläckar på kläderna, för att inte hamna i socialt utanförskap. Tänk själv om du såg en kvinna med blodfläckar på sina byxor, hur hade du reagerat? Likadant som om du såg en kille med skägg eller mustasch? Nej. Skägg och ansiktsbehåring är dessutom något som ses som ”mysigt” och trendigt och hyllas av media. Det kan man inte direkt säga om menstruation och blodiga kläder. Dessutom köper kvinnor också rakhyvlar, samhället är inte direkt ”uppskattande” mot kvinnor med håriga kroppsdelar tyvärr. Detta vet vi. Ett värdigt exempel att jämföra med hade varit om män läckte ur pungen en gång i månaden.

Att ”mens inte är gratis” så att säga är bara ett exempel av många på hur kvinnor än idag inte är jämlika män. Vi vet att vi även i vårt jämställda Sverige betalar ut olika lön till män och kvinnor för samma arbete. Kvinnors inkomst minskar dessutom ännu mer när de varje månad måste köpa medel som ska hjälpa de under tiden de har mens och dessutom visar studier att det ofta är kvinnor med barn som är hemma med de unga och jobbar deltid vilket i längden leder till minskad pension för kvinnor vilket återigen gör att kvinnan hamnar i underläge för mannen som har mer pengar i plånboken. Ringar på vattnet.

Det jag försöker komma fram till är att kvinnan är dömd till att vara olik mannen. Det är hårda ord men vi måste inse för att kunna skapa förändring tillsammans. Det är en struktur vi måste ändra på och inte leva i. Vi kan ändra på det, tillsammans! Och ja, jag är kille och inte särskilt påverkad av detta alls på ett personligt plan kanske men det är desto viktigare för mig att prata om det just för att jag är man och kanske har tillgång till andra sätt att nå ut med mitt budskap på för att flera dörrar öppnats för mig just för att jag är man.

Kampen mot sexismen är allas, inte bara kvinnornas! Så länge en enda kvinna diskrimineras så lever vi alla i en icke-jämställd värld. Män som inte förstår sig på dessa saker och ens har mage att försvara den struktur som finns i samhället, som inte vill ta upp kampen eller föra kvinnors talan bara för att de själva inte direkt påverkas av det, alltså jag förstår inte hur de kan se kvinnorna i deras närhet i ögonen när de underminerar deras mänskliga rättigheter på det sättet. Jag vill inte leva i ett samhälle där vi inte har gratis mens.

wpid-2014-12-05-07.07.23-1.jpg
Denna bild passar bra till det här inlägget tycker jag. En selfie med två duktiga, drivna och starka kvinnor som jag tycker om väldigt mycket!

68 thoughts on “Jag vill ha gratis mens

 1. WOW! … Blir helt mållös, jag vet inte vad jag ska säga. Jättebra skrivet Daniel och jag förstår inte hur du kan skriva så fantastiskt bra och fint! Hands Up till dig! 🙌 Gillar verkligen hur du tänker.

 2. Skitbra inlägg!!

  Tips inför framtiden:
  Just nu är du väldigt cisnormativ, du tänker alltså att kvinnor = har fittor = mens. Det finns kvinnor som har kukar (transpersoner) och därmed inte berörs av mens, och det finns också män som har fittor (också transpersoner) och därmed berörs av mens. Sedan finns det de som är icke-binära (dvs varken män eller kvinnor) och sådana personer kan givetvis också beröras av mens.
  Det är bättre att skriva typ ”personer som har mens” eller ”menshavare” i sådana här sammanhang för att skriva så inkluderande som möjligt!

   • öh vaa?
    nej. kromosomuppsättningar har INGENTING att göra med ditt kön och dessutom så är det inte så enkelt som att det bara finns två olika uppsättningar kromosomer (man resp kvinna), så som en länge trott. det är bra mycket mer komplicerat än så.

    • ”In humans and many other animal species, sex is determined by specific chromosomes.”

     har inte sagt att det bara finns två kromosomuppsättning

     • Så det spelar ingen som helst roll om man föds med en xx eller xy kromosomuppsättning? Haha gud

     • Nä. Den enda som definierar ditt kön är du. Grattis till att ditt kön stämmer överens med vad du were assigned with at birth, många är inte så privilegierade.

     • en transperson som föddes man men som sen ”skaffar fitta” får ingen mens.
      en transperson som föddes kvinna och ”som skaffar kuk” tar bort sina äggstockar och det som innebär, får ingen mens.
      Alltså berörs det mest av kvinnor. Därav inlägget.
      Själv är jag feminist, men det här med att vara PK börjar störa mig rätt rejält.

 3. Så du tycker påriktigt att staten ska slänga ut miljoner på tamponger å bindor?! Asså hur kan man ens komma på en sån efterbliven tanke!
  Detta jävla feminist tänk har gått för långt!!!!!!!!! KAN FOLK SLUTA SKAPA PROBLEM NÄR DET INTE ÄR ETT PROBLEM! usch asså

   • Jag vet inte va du lägger på tamponger men jag lägger ca 40 kr i månaden… det tror jag alla förutom typ hemlösa har råd med =)

  • ”Marie”- vet du om att vissa måste önska sig tamponger i julklapp? När somliga andra kanske önskar sig en ny telefon. Ja, så är det faktiskt för vissa, jag har en kompis som fick en låda tamponger av sin mors vän då de hade så lite pengar, jag hoppas verkligen att du skäms. Samt att du är emot feminism själv som kvinna och överhuvudtaget som människa. Usch. Bara för att du inte har dom problemen så betyder det inte att de inte finns för andra.

  • Jag är en av de som inte kan använda menskopp. Varje månad blöder jag floder och lägger nog hundra spänn i månaden på tamponger och bindor. 1200 kronor om året till mensskydd, och säkert nästan lika mycket på värktabletter mot den hemska, hemska mensvärken. Förresten har jag ingen inkomst. En ekvation som inte går ihop någonstans, eller hur? Men absolut, jag blöder gärna genom kläderna där jag sitter på Arbetsförmedlingen, och har så ont att jag spyr och svimmar, absolut 🙂

   • eller så söker du alternativ hälsovård och kollar upp varför du blöder mängder varje månad? progesteronbrist? Progesteronkräm? Då får ni skattebetalare betala min progesteronkräm då isåfall, eftersom jag inte har ngn livmoder och inte längre får mens. saker som inte berör alla kan inte alla betala för.

    • Saker som inte berör alla kan inte alla betala för? Vårt samhälle är väl ändå uppbyggt så att skattebetalarnas pengar ska hjälpa de som inte har råd med saker och ting? Jag drabbas exempelvis inte av fattigdom men skattepengar används delvis som bidrag för de som inte har råd. Ditt resonemang är helt bakvänt.

  • Att feminismen har gått för långt är fel. Den har knappt börjat. Det finns så mycket fel som våldtäktskultur, hur man ser på kvinnlig och manlig sexualitet, diskriminering osv, att du personligen föredrar att betala för dina egna mensskydd är en sak, men att påstå att FEMINISMEN har gått för långt är en annan.

 4. Menskopp=300 kr. Inte direkt en våldsam utgift. Om personliga preferenser gör att man inte vill använda en sån så blir jämförelsen med rakning absolut intressant.

  • Jag är en av de som inte kan använda menskopp. Varje månad blöder jag floder och lägger nog hundra spänn i månaden på tamponger och bindor. 1200 kronor om året till mensskydd, och säkert nästan lika mycket på värktabletter mot den hemska, hemska mensvärken. Förresten har jag ingen inkomst. En ekvation som inte går ihop någonstans, eller hur?

  • Jag kan inte heller använda menskopp pga får ej in den. Vad ska jag göra då menar du? Trycka in den tills jag börjar gråta av smärta? Blir ju istället att jag måste köpa skydd om och om och om och om och om igen i 40 år. Blir ca 40 000 kronor totalt under alla år med mens (beroende på hur länge en har det), lägg då till lägre lön och längre mammaledighet så stiger siffran ytterligare 🙂

   • Ta lite barnolja på området runt slidan Menskoppen ska vikas minst en gång och sedan med hjälp av barnoljan som glidmedel så för du avslappnat in den. Träna och ge inte upp direkt! Alla kan använda Menskopp.

 5. Jag tycker folk med mens ska göra uppror och sluta använda mensskydd fram tills det blir betalt av staten. Gå runt och mensa ner överallt så får vi se hur kul alla kränkta män tycker det är.

 6. Mycket bra skrivet! Något jag själv tänkt på länge! Familjer med många flickor lägger en förmögenhet på olika mensskydd! Blir glad av män som du!

  • Hur ser du själv isf på att det kostar mer för kvinnor att tex klippa sig, något de flesta gör regelbundet – kvinnor som män? Samma sak som att det kostar mer för VISSA män med mat.

  • Idag har män redan matbidrag(och rakhyvelsbidrag och kalsongbidrag osv. osv i all oändlighet) i form av högre löner än kvinnor.

 7. Så otroligt bra skrivit! Om det fanns fler som du som såg allt detta som en självklarhet! Istället för att önska halva jordens befolkning ink. sin egen mamma, ett sämre och diskriminerande liv.

  Puss på dig!

 8. Jag tänker själv på det här varje gång jag hamnar framför hyllan med mensskydd i affären. Varför ska mens behöva kosta kvinnor minst 50 kronor per månad, 600 kronor per år nästan hela livet ut!? Håller fullständigt med om att mensskydd borde vara subventionerat av staten. Mycket intressant och bra skrivet Daniel! Som vissa redan tagit upp är menskopp även ett bra alternativ, billigare och mindre risk för TSS, tampongsjukan.

  • Läs gärna mitt inlägg som berättar om min goda upptäckt och otroliga vinst både hälsomässigt och ekonomisk. Jag lägger ut 5kr i månaden för min mens! Ja FEM kronor!

 9. Så, himla bra skrivet! Även om det skulle bli dyrt så håller jag absolut med. De finns de som inte ens har råd till skydd, även om jag inte är en av dem.

  Däremot vet jag inte om det hade fungerat.. Det jag tänker skriva nu har ingenting med feminism/kvinnor vs män att göra, men egentligen är min åsikt att man borde kunna tänka samma om glasögon/linser för behövande. Jag själv har katastrofal syn, använder dagligen linser eller glasögon. Vad många inte vet (som då inte är drabbade) är att det här är extremt dyrt. Jag lägger ner flera hundra kronor i månaden på linser, och ett par glasögon är inte heller precis billigt. Så glasögon för behövande tycker jag också ska vara en självklarhet att det är gratis, vilket det tyvärr inte är. Samma här, det finns människor som inte ens har råd till glasögon…

 10. Varför är inte toalettpapper gratis? Det är också något naturligt som våra kroppar utför. Hur nice skulle det se ut att gå runt med en skitfläck på byxorna?

  • vet du vad mens är? Det är blod och en slemhinna som ska ut. detta sker i omgångar. Mens läcker igenom, det är inget man kan tvätta bort med vatten, som bajs. jävligt skev jämförelse. Bajs läcker heller inte igenom och förstör dina kläder. Dessutom är toapapper en sak som både killar och tjejer behöver vilket leder till att båda få betala lika mycket för det 🙂

 11. Ett sjukt bra & innehållsrikt inlägg för oss tjejer & även för killar!
  T o m min sambo tycker det är galet dyrt med bindorna jag köper , men vad fan ska jag göra?
  & sen ska vi inte tala om alla jävla mediciner man måste ta för att ens orka göra något utan att avlida ( känns så ibland ) av smärtan som hugger.

  bra inlägg som sagt !

 12. jag håller helt med blogginlägget. Jag är en feminist och tycker att det ör bra att du tar upp dessa samhällsproblem. Men jag håller dock inte med om påståendet ”Jag vill inge leva i ett samhälle där mens inte är gratis”. Ja det är inte rättstvist att man som tjej har mens men hur man än ser på det så är bindor hygienprodukter. Och att staten ska lägga pengar på det tycker inte jag är en prioritet. Ja bindor är en nödvändig hygienprodukt men de e väl toalettpapper också?
  Vadå ska staten bjuda på det med? AA dem kan väl även slänga in några miljoner så att alla kan få gratis underkläder då och då? Vad jag menar är att bra åsikter visas i inlägget men ett ett helt ofungerande förslag

 13. Bra inlägg!
  Håller dock inte med förslaget. Det är inte rättvist med mens men det är som det är. Och tamponger som tex toapapper är en hygienprodukt. Och jag tycker inte att statens prioritet ska vara just hygienprodukter. men det är klart att alla kvinnor har rätt till en binda. Så det bästa skulle vara om det fanns gratis för tjejer/kvinnor gratis att hämta ut från ungdoms/kvinnomottagningar som med kondomer.

 14. Men herregud det finns väl väldigt mycket viktigare jämställdhetsfrågor än gratis mensskydd som är ca 40 kr i månaden???

  • Klart det finns andra viktiga och viktigare frågor när det kommer till jämställdhet men man måste ju ta och börja någonstans, ellerhur?
   Bara för det finns svält och krig i världen kan man ju inte direkt sluta diskutera mindre frågor som t.ex. äldrevården i Sverige.

 15. Jag förstår tanken, men håller inte riktigt med. Det är som att säga att mat och vatten borde vara gratis. Många har inte råd med tamponger eller bindor, så det borde absolut finnas hjälp till dom, tex kunna hämta på ungdomsmottagning eller sin barnmorska osv. Och så borde det vara billigare att köpa. DET kan jag hålla med om. Men inte att det ska vara gratis, för du kan välja om du vill blöda igenom eller inte men du kan inte välja om du vill ha mat och framförallt vatten. Det är något vi MÅSTE ha. Ska staten bjuda på det med? Det funkar inte. Tyvärr! Jag menar inte att säga emot någon nu för att vara elak eller så, jag förstår tanken och önskar såklart också att bindor och tamponger vore gratis. Men det fungerar inte. Allt kostar och det är så det är. Människan har byggt upp det på det sättet. Mat och vatten, som ALLA behöver men inte alla som har råd till, är inte gratis. Finns viktigare saker som borde vara gratis än just tamponger.
  Inget hat nu! Vill och hoppas bara att alla ska förstå!

  • Skillnaden här är väl att män slipper kostnaden för mensskydd, vilket bara spär på ojämlikheten. Mat köps i stort sett på samma villkor oberoende av kön och det ör alltid det man skall sträva efter. Ett oberoende av kön.

  • Skillnaden här är väl att matkostnader inte är beroende av kön. Kostnader för mensskydd är en kostnad som ENBART belastar de som har mens. Vilket skapar en snefördelning och en ojämlikhet. Något som bara spär på en redan sned pengafördelning mellan kön.

 16. Minns faktiskt när vi skulle skriva argumenterande texter i skolan och jag sa till min lärarinna att jag skulle argumentera för att menstruerande kvinnor ska få bidrag. Hennes rektion var faktiskt väldigt sorglig och kränkande ”Va?! Skojar du?” Hur som helst kom jag fram inte bara till de saker du nämner, utan också att man betalar för smärtstillande (mens kommer sällan utan smärtor) och ibland måste man till och med stanna hemma från jobb/skola. Gott nytt år Daniel! Du är grym!

 17. Så fantastiskt att se en kille skriva om sånt här. Det är hemskt men jag tror att det är vad som krävs för att samhället faktiskt ska förändras, att killar pratar och skriver om feminism osv. U go!

 18. Läs mitt inlägg ovan! Jag betalar alltså 5kr i månaden för att ha mens. Nääääästan gratis alltså! (Detta utöver miljövinsten och att ha blivit symtomfri från en kronisk sjukdom.)

 19. åh tack! <3
  Skönt och viktigt att det är flera, med olika plattformer som tar upp den här frågan, så att budskapet når ut till en bred målgrupp!

 20. Detta du har skrivit är fantastiskt! Jag har inte fått mens än men det kommer nog i år. När barn i 10-15 års åldern får mens, är det då meningen att vi ska köpa mensskydd för vår veckopeng! Vi kämpar med att få gratis mens, eller hur? MVH Heidi

 21. Härligt att läsa en vettig människas åsikter för en gångs skull! Jag håller helt klart med dig, det borde vara en självklarhet! Jag blir verkligen stolt när jag läser vad du skrivit och jag känner nu att jag har lite mer hopp för mänskligheten. Tack!

 22. Män borde få ett matbidrag då vi måste äta så mycket mer än kvinnor. (Genomsnittligt är vi mycket större och behöver mer näring).

  När vi väl räknat ut vad män och kvinnor borde få för att allt ska bli ”rättvist”, så känns det som om kvinnor kommer vara förlorarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *