LOVEBOMB

Det är ingen hemlighet att jag tycker klimatet på internet är ganska infekterat, jag har bland annat skrivit ett statsbrev till vår statsminister om näthat som ni kan läsa HÄR och pratar ofta om vikten av att sköta sig online. Har dessutom föreläst i skolor om detta för elever i högstadiet. Jag tänkte även ge er några enkla tips på hur just du kan se till att klimatet på nätet blir bättre, med väldigt enkla medel. Här kommer några tips på hur du kan lovebomba i 2015!

1. Lajka! Denna låter självklar för många men tro mig, det är den inte. Jag går alltid in och gillar ett gäng bilder på instagram flera gånger om dagen för att visa folk jag följer att de är sedda och så tror jag verkligen att man sprider kärlek när man gillar andras bilder. Det är många som kommer att bli glada att se att just DU har gillat deras bild och glädje smittar av sig i vardagen. Gilla även bilder hos folk du inte följer, de kommer bli överraskade och extra glada!

2. Kommentera. Att skicka iväg en fin smiley eller bara en kortare kommentar som ”fina du!” eller ”snygg bild!” gör så stor skillnad för personen i fråga som kommer känna sig sedd av just dig. Dessutom känns det för jäkla bra att sprida den kärleken.

3. Höj varandra. Lägg upp bilder på dig själv, dina föräldrar, bästa vänner, kändisar du gillar. Alla som påverkat dig positivt och som du vill visa extra kärlek till. De kommer bli glada över erkännandet från din sida.

4. Tänk på ditt språk. Det är lätt att svara på dumheter och ”ge tillbaka med samma mynt” om du väl får en negativ kommentar men det ska du aldrig, aldrig göra. Ta istället ett djupt andetag, samla dig och komma ihåg att du är så mycket bättre än troll och personer som inte vet bättre än att sprida negativ energi. ”Ge tillbaka” genom att ringa till personens föräldrar eller helt enkelt blockera och anmäla personen i fråga.

5. Anmäl. Om du ser en sida på instagram/facebook osv som ägnar sig åt mobbning, sexism, hets mot folkgrupp, som uppmanar folk till dumheter, jämför människors kroppar eller något i den stilen ska du alltid anmäla. Ingen pardon. Uppmuntra gärna flera i din närhet att göra detsamma. Det är allas ansvar att nätet är en positiv plats.

…Några enkla knep från min sida för att bidra till ett roligare och bättre internet helt enkelt.

10838530_1518524478432499_1780339111_n
Jag och gänget som jag spelade in programmet ”Members Club” på Aftonbladet Boom med. Vi diskuterade lite ”känsligare” ämnen och kom in på två av mina hjärtefrågor – sexism och näthat. Det var även under den inspelningen som jag lärde känna härliga Amy som idag är en god vän till mig, hon är en fantastiskt klipsk tjej med bra åsikter.

2 thoughts on “LOVEBOMB

  1. Men låt inte antalet likes per inlägg styra inriktningen av dina framtida inlägg…
    Det är allltid mycket enklare att snabbt ”lika” en välkomponerad bild än en igenomtänk text…

  2. Hej Daniel!

    Efter att ha sett avsnitten på Aftonbladet boom där ni pratar om tiggare kände jag att jag var tvungen att höra av mig till dig. Jag håller verkligen med dig i dina åsikter, och blir så glad att höra vart du står i frågan och att du står på dig. Det märks att du har läst till socionom, du ser inte allt utifrån dig själv utan du vet hur samhället ser ut och att alla inte har samma bakgrund här i livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *