Kom nära!

För en tid sedan skrev jag att jag gjort någonting. Någonting stort som jag aldrig någonsin trodde jag skulle göra. Man skulle kunna säga att jag samlat det här modet till mig under nästan hela mitt vuxna liv. Nu kan jag berätta! Jag har valt att ställa upp i ett projekt som handlar om att synliggöra oss med psoriasis och visa våra liv precis som de är. En fotoutställning i samarbete med Novartis som jag och ett gäng andra människor med ”min” sjukdom psoriasis ställt upp i, mina nya idoler typ. Temat är ”kom nära”. Det blir inte mer äkta än såhär.

Jag hade SÅ önskat att någon hade gjort det här när jag var liten, när jag först fick min diagnos och trodde min värld skulle falla samman. Jag vill vara den personen jag saknade när jag växte upp. Jag har präglats av fördomar mot psoriasis så länge jag kan minnas. Jag fick höra att jag var äcklig och ofräsch så mycket att jag nästan trodde på det själv. Psoriasis är inte farligt, det smittar inte och egentligen så tycker jag faktiskt att folks sätt att se på mig och min sjukdom varit värre än sjukdomen i sig.  Jag har känt mig så ensam och isolerad just för att jag inte sett ut som alla andra ibland och ibland inte vågat vara bland folk för att jag har lite prickar? Det är en lång väg att gå, tro mig, jag kämpar än idag men jag vägrar att se saker som någonting annat än en välsignelse. Jag tror att det här är mitt kors att bära för att jag faktiskt kan nå ut till många i samma sits och göra deras liv lite enklare. Har jag lyckats med att få en enda person med (eller utan för den delen) psoriasis att tänka annorlunda om sjukdomen så är det värt allt för mig.

Jag är stolt över min psoriasis idag för att den har gjort mig till den jag är och jag vill att alla ska känna samma sak. Jag vill slå ett slag för alla som någonsin känt som mig, varit utanför, känt sig äckliga eller som att de inte passar in i mallen av vad som är ”perfekt”. You´re all fucking beautiful.

Vernissagen heter ”Kom Nära” och går av stapeln mellan den 16-17 mars och görs tillsammans med Ung Med Psoriasis och Novartis. Den finns att se på So Stockholm i Kungsträdgården. Jussi Björlings Allé 5 är adressen. Jag kommer såklart att vara på plats och kolla, vernissagen är gratis och öppen för alla.

image002

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *