Parfymfritt i en vecka!

I samarbete med Apotek Hjärtat och Astma- och Allergiförbundet. 

Ni som följt mig länge känner ju mig och vet att jag har en förkärlek för parfym. Jag har massa olika parfymer hemma, tänder ofta doftljus och nästan alla mina produkter för kropp och knopp doftar olika saker. Jag tänker inte ens på det men ibland är det nästan skrattretande hur varenda burk och flaska jag öppnar doftar någonting. Det är parfymerade produkter. Jag gör ett samarbete nu med Apotek Hjärtat och Astma- och Allergiförbundet för att uppmärksamma Parfymfria veckan.

Efter en vecka helt utan parfymerade produkter fick jag en doftanalys hos Apotek Hjärtat av Alexander Catalan, som är expert inom området, för att se hur min naturliga doft är. Jag har ju tyvärr levt efter devisen att jag gärna sprutar på mig lite extra av min favoritparfym för att inte ”riskera” att låta min naturliga doft märkas för att jag har trott att den inte är god. Men det är den ju. Jag har en varm och kryddig doft av mig själv med stråk av kardemumma och havsbris. Det känns skönt att veta det svart på vitt nu, innan har jag nästan kunnat få lite ”panik” om jag lämnat hemmet utan parfym men nu har jag verkligen inte känt så. Tvärtom. Det har känts överflödigt.

Såhär är det. Miljontals svenskar är överkänsliga mot dofter och parfymer. Vissa i liten grad och andra i stor grad och bara för att jag inte är känslig och gillar att peppra på med parfym flera gånger om dagen (ja faktiskt har det varit så) och body lotions matade med parfym så måste jag tänka på fler människor än mig själv. I år uppmärksammar därför Apotek Hjärtat den Parfymfria Veckan, som skapats av Astma- och Allergiförbundet för att visa på vikten av att visa hänsyn till doftöverkänsliga. Särskilt när jag rör mig i offentliga utrymmen vilket jag gör när jag åker buss och tåg varje dag, är i mataffären eller så. Människor som är känsliga och allergiska finns överallt. Vissa måste gå av bussen eller gå en omväg för att de känner parfymdoft. Jag inser det nu och vet ni vad? Att låta huden vila från parfym är skönt. Min torra hårbotten har aldrig varit så bra som nu när jag använder schampo och balsam utan parfym. Min hud är inte lika röd och kliar inte lika mycket. Det kan kännas lyxigt ibland att dofta av en god parfym men jag kan inte blunda för hur pass mycket bättre allting känns och är när jag valt oparfymerat. Jag kommer fortsätta med det ett tag till. Läs mer om parfymfria veckan HÄR

IMG_6919IMG_6905IMG_6978unnamed

One thought on “Parfymfritt i en vecka!

  1. Kan bara säga tack för att du kan erkänna att man faktiskt mår bättre utan dofter ..för oss som lider av doftöverkänslighet så är det värt mycket för varje person som uppmärksammar och avstår. Det gör livet lite lättare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *